אוסמוזה הפוכה

בתים רבים בישראל ובעולם נהנים ממערכת טיהור מים משוכללת, שמשרתת אותם נאמנה במשך שנים. אבל איך היא עובדת? בעזרת תהליך של אוסמוזה הפוכה. במאמר הבא, נסביר מהי אוסמוזה הפוכה, כיצד קשורה טכניקה זו לפתרונות טיהור מים בשוק החקלאי וכיצד היא עובדת למעשה.

מהי אוסמוזה הפוכה ואיך היא עוזרת למטרות טיהור מים?

בשנים האחרונות, עם הופעת סוגים רבים של מתקני טיהור מים ביתיים ועם כניסת בר המים לבתים, אופן צריכת המים של כולנו השתנתה. אם בעבר הלא רחוק, לפני כ-10 שנים, בית נורמטיבי בישראל היה צורך מי שתייה מהברז או בקבוקי מים מינרלים, הרי שכיום, עם עליית המודעות למים נקיים, אופן הצריכה השתנה מקצה לקצה.

טיהור מים עלה כבר מזמן לסדר היום של מאות אלפי משפחות בישראל. יותר ויותר מסננים ומטהרי מים נרכשו בכמויות גדולות. בהתאם לכך, צצו עוד ועוד חברות אשר ביקשו להשתלט על נתח שוק משלהן ושיווקו גם הן מתקני מים ביתיים.

אבל מה הטכנולוגיה שעומדת מאחורי טיהור מים? כיצד מסנני המים לוקחים את מי הברז והופכים אותם לצלולים יותר, ויש האומרים אפילו לטעימים יותר?

הסוד הגדול: אוסמוזה הפוכה

טכנולוגיית טיהור מים הולכת יד ביד עם תהליך האוסמוזה. אוסמוזה היא תהליך שבו נוזלים עוברים דרך ממברנה (הקרום של התא) ממצב של תמיסה דלילה אל תמיסה מרוכזת, שיוצרת איזון משני צידי הקרום. אולם, הטכנולוגיה אשר עומדת במרכז התפקוד של מסנני מים נקראת דווקא אוסמוזה הפוכה.

בתהליך זה, מעבר הנוזלים מתבצע באמצעות מסנן שלוכד את חומר התמיסה ולמעשה מעביר אותו מסונן, מומס וטהור אל הצד השני. עד לפני כעשור, השימוש בטכניקת אוסמוזה הפוכה היה בעיקר תעשייתי. התהליך היה מסייע להפיכת מי גשם למי שתייה או מי השקיה לענף החקלאות. תהליך זה נקרא במונח מקצועי התפלת מים, או טיהור מים.

מדוע דווקא התפלה?

השם התפלה בא מלשון תפל, והרעיון הוא 'להוציא' את הטעם מהמים שאותם מתפילים. מי ים, למשל, מכילים מלח בריכוז גבוה שלא ראוי לשתייה, ולכן בתהליך האוסמוזה ההפוכה ריכוז המלח במים מידלדל משמעותית.

לעומת זאת, כאשר משתמשים באוסמוזה הפוכה על מי ברז, שנחשבים לראויים לשתייה, היתרון שמתקבל הוא נטרול טעמי הלוואי. טיהור מים זה מעניק להם טעם ייחודי שבעיני רבים מוגדר כטעים (על אף הקביעה שלמים אין טעם).

טכנולוגיות נוספות של טיהור מים ביתיים

למרות שתהליך האוסמוזה ההפוכה עומד במרכז תהליך טיהור מים וסינונם, ישנם טכנולוגיות נוספות אשר משלימות את התהליך. ישנם מטהרי מים מכניים אשר מונעים מעבר חלקיקים אל מאגר שעבר טיהור. כמו כן, ישנו מסנן שמבוסס על פחם פעיל ומונע מהכלור ומתרכובות אורגניות אחרות לחדור אל הצד המטוהר.

לצד שלושת תהליכי הסינון, ישנם מכשירים אשר מצוידים גם במנורה אולטרא סגולית אשר תפקידה לטהר ולהשמיד את החיידקים אשר עלולים להימצא במי ברז. באופן עקרוני, אותם חיידקים אמורים להיות מושמדים ברגע שהאוסמוזה ההפוכה מתחיל לפעול, אך המנורה העל סגולית מיועדת במיוחד כדי לוודא שלא יהיו חיידקים בצד המטוהר כלל וכלל. מכשירים אשר מצוידים בתוספת זו נחשבים ליקרים יותר.

שימושים נוספים באוסמוזה הפוכה

לצד התפקיד המרכזי של האוסמוזה בתהליכי טיהור מים, הטכנולוגיה משרתת ענפים נוספים. ניקח למשל ייצור מיצי פירות: ישנן שתי שיטות לייצור תרכיזי מיץ פרי. הראשונה היא בעזרת שימוש בחום אשר משמר את המינרלים החיוניים בתוך הפרי.

השיטה השנייה היא באמצעות אוסמוזה הפוכה, אשר מאפשרת לשמר את אותם חומרים ללא חימום. פירוש הדבר הוא חיסכון גדול בתהליך הייצור, שכן מתקני חימום לייצור מיצים נחשבים ליקרים במיוחד. כתוצאה מכך, גם תעשיית המזון נהנית מהיתרונות שבטכנולוגיית טיהור מים – והיא בהחלט לא היחידה.

חוזרים לשתות נביעות: מים מינרלים מהטבע

הבהרה

אנו משתדלים מאד לשמור על המידע באתר מעודכן עד כמה שניתן, אך יתכן כי יופיע מידע שגוי באתר. על הקורא לפנות אל האתרים של החברות עצמן בכדי לקבל את המידע המעודכן ביותר אודותיהן ואודות המוצרים אותם הן מציעות. אין בעלי האתר והמחברים נושאים בכל אחריות מסוג כלשהו לכל נזק שנגרם בעקבות שימוש במידע המופיע באתר.

בחזרה לחלק העליון